26 Kasım 2007 Pazartesi

KONVANSİYONLAR

Briç Konvansiyonu: Briç konvansiyonları genellikle doğal yorumun dışında özel bir anlam verilen deklarelerdir. Konuşma metotlarında son yıllardaki gelişmeler genellikle faydalı konvansiyonların icat edilmesiyle olmuştur. Tüm konvansiyonlar iyi değildir, bazıları kötü bazıları ise yeteri kadar iyi ama akılda tutması zordur.

Bir konvansiyonun iyi olması için geçmesi gereken testler vardır.Bu testler:

1)
Etkinlik: Bu konvansiyonun kullanılması konuşma sisteminizi yeteri kadar geliştiriyor mu?
2)
Maliyet: Doğal konuşmanın yerine yaptığınız bu konvansiyon sizden bir şeyler götürüyor mu?
3)
Basitlik: Yeteri kadar basit mi? Savaşın ortasında hatırlayabilecek misiniz?

Bu testlerden bir tanesine bile cevabınız hayır olduğu zaman o konvansiyon kullanılmaya değer değildir.

Puan sayma: Bu iki örnekte tüm briç yazarları gibi onör kartlarına 4-3-2-1 puan verilmiştir, ama dağılım puanı olunca en iyi metot hakkında bir çok görüş vardır.

Aşağıdaki iki elde;

a) A Q 10 6 b) A Q 10 6 3

A J 9 A J 9 4

5 4 3 5 4 3

5 4 3 5

Herkes “b” elinin daha iyi olduğunu kabul edecektir. Fakat ne kadar iyi olduğu ise sizin kendi metodunuza bağlıdır. Hangi metot olursa olsun ona adapte olmaya çalışın.

Onör puanlar nedir?

Onör kartların sayıldığı, dağılım puanlarının sayılmadığı durumlardır.

Puanlar nedir?

Bu, tüm puan sayma değerlerinin sayılması anlamına gelir. Yani onör puanlar ve dağılımı değerlendirmek için hangi metodu kullanıyorsanız onu göz önüne almanız anlamına gelir.

STAYMAN KONVANSİYONU: Bu konvansiyon ilk olarak George Rapee tarafından 1945 yılında bulunmuştur. Yazılı olarak ilk yayınlayan ise Samuel Stayman olduğu için onun adı ile anılır.
Bu konvansiyonun kullanılma amacı 4-4 koz bulmak ve güçlü olan elin yere açılmasını engellemektir.

Açan 1 NT açtığı zaman ve rakip araya girmediği zaman verilecek cevap için belirlenen bir konvansiyondur.
Eğer elinizde en az 8 HCP ve bir Majör'den 4 adet var ise 2♣ diyerek elinizi anlatırsınız. Açan kendi eline bakar elinde 4'lü majör hangisi ise onu söyler. ( 2 veya 2♠ der) Açan da 4'lü majör yoksa 2 der.

JACOBY TRANSFER KONVANSİYONU: Bu konvansiyon ilk olarak Oswald Jacoby tarafından bulunmuştur.

Cevapçı 0+ HCP ile elindeki 5'li Majörü, bir altındaki rengi 2 seviyesinde söyleyerek kuvvetli ortağına transfer eder. Böylece hem elini anlatması için kendine bir daha konuşma sırası gelir hemde kontrat o renge kalırsa, çok puanlı el yere açılmamış olur.

TEXAS TRANSFER KONVANSİYONU: Bu konvansiyon St. Louis, Missouri 'den David Carter ve İsveç'ten Olle Willner tarafından geliştirilmiştir.

1 NT açışından sonra Cevapçıda 9-11 HCP ve 6'lı Majör varsa; (Rengin uzunluğu arttıça puan düşer) Bu rengi 4 seviyesinde ortağına transfer eder. Sadece ZON oynanabilecek veya ŞİLEM araştıran ellerle yapılır.

LEBENSHOL KONVANSİYONU : Bu konvansiyon Oakland, California'dan Matematik Profesörü Kenneth W. Lebensold, tarafından geliştirilmiştir.
1 NT açılışından sonra, Rakip Natürel bir renkle araya girdiğinde kullanılan konvansiyondur.





Hiç yorum yok: